Státní svátek 28.10.2025 - ZAVŘENO
Vážení zákazníci. V úterý 28.10.2025 bude prodejna zavřená. Ostatní dny je otevřeno dle běžné otevírací doby.


Vážení zákazníci. V úterý 28.10.2025 bude prodejna zavřená. Ostatní dny je otevřeno dle běžné otevírací doby.

Je to pokaždé stejné a přesto vždycky jedinečné. Burčák tiše došumí, sklenky lehoučce lepkavé od hroznů zůstanou prázdné a vzduchem se místo sladké kvasné vůně rozhostí podzim. Trochu smutníme – loučíme se s nápojem, který má kouzlo okamžiku.
Zároveň ale cítíme radostné očekávání. Vinné sklepy se nadechují a zrající mladá vína se chystají vyprávět první příběhy ročníku 2025. Přijdou svěží tóny, křehká ovocitost, šťavnatá kyselinka – vína, plná energie a radosti z nové sklizně. Po posledním doušku burčáku tak přichází první přípitek mladým vínům, která rozsvítí listopadové dny.
Tak se pojďme rozloučit s burčákem s vděčností a brzy přivítat mladá vína s úsměvem. Každé období má svou krásu – a ve sklence se střídají jako roční doby na vinici. Na zdraví a na nový ročník!

Burčák není jen lahodný podzimní nápoj, je to přírodní elixír. Ale pozor, jeho sezóna se rychle chystá ke konci! Využijte poslední dny a dopřejte si tento osvěžující zdroj zdraví. Nenechte si ujít čerstvý burčák, dokud je!
A čím je prospěšný:
Vysoký obsah vitamínů skupiny B: Burčák je bohatý na vitamíny skupiny B, zejména B1 (thiamin), které jsou důležité správnou funkci nervového systému a snižují únavu.
Minerály a stopové prvky: Obsahuje minerální látky jako draslík, zinek a železo, které jsou nezbytné pro imunitní systém a tvorbu červených krvinek.
Podpora trávení: Díky obsahu kvasinek a částečně zkvašeného hroznového cukru může burčák působit jako přírodní probiotikum a podporovat zdravou střevní mikroflóru.
Antioxidanty: Stejně jako víno, i burčák obsahuje antioxidanty, které pomáhají bojovat proti volným radikálům v těle a chrání buňky před poškozením.
Detoxikační účinky: Může pomoci při pročištění organismu a odplavování škodlivých látek, především díky obsahu draslíku, který podporuje činnost ledvin.

Vážení přátelé dobrého vína a burčáku!
Bílý burčák u nás stále teče. A dobrá zpráva: většinou máme i červený! Sezóna se ale pomalu chýlí ke konci, tak neváhejte dokud je čas.

Vážení zákazníci,
moc děkujeme všem, kteří jste nás navštívili během festivalu Jičín – město pohádky! Jsme rádi, že jste byli s námi.
A pro ty, co si oblíbili Burčák – nebojte, prodej samozřejmě pokračuje! Stále ho máme dostatek a moc rádi vám ho natočíme.
Už zítra, v pondělí 15. září 2025 odpoledne, k nám dorazí další čerstvá várka výborného červeného Burčáku z malebné moravské obce Zaječí. Přijďte ochutnat!
Děkujeme za vaši přízeň a už se moc těšíme, až se s vámi zase potkáme na Valdštejnově náměstí v Jičíně!
S pozdravem,
Vaše Vinotéka U staré radnice

Milí přátelé,
během festivalu Jičín město pohádky pro vás jako každoročně chystáme bílý i červený burčák a několik dalších chlazených drinků – třeba frizzanté nebo spritz. Nápoje vám rádi podáme do kelímku na cestu, nebo stočíme do PET lahve s sebou.
Otevírací dobu protáhneme podle vašeho zájmu a počasí – v sobotu plánujeme mít otevřeno minimálně do 21:00.
Těšíme se na vás! 🍷✨

Vážení zákazníci. Bílý moravský Burčák je již v trvalé nabídce vinotéky. Z odrůdy Soreli, kterou jsme měli z moravskách Prušánek momentálně přecházíme na odrůdu Solaris z Velkých Pavlovic. A červený Burčák? Tak ten očekáváme tento čtvrtek 4.9.2025 v odpoledních hodinách. Bude z odrůdy Zweigeltrebe z Vinných sklepů z Maršovic. Burčák se snažíme prodávat v ranném stádiu, aby si ho každý mohl nechat dojít tak mjak mu nejlépe chutná. Těšíme se na vaši návštěvu, přijďte ochutnat.

Milí zákazníci,
s radostí oznamujeme, že letošní bílý burčák je již trvale v prodeji v naší Vinotéce U staré radnice. Přijďte ochutnat svěží, voňavý mladý mok, který k pozdnímu létu prostě patří.
A než se nadějete, dorazí i červený burčák — očekáváme ho hned z kraje září. Sledujte nás a nechejte si sezónní specialitu utéct.
Těšíme se na vás na Valdštejnově náměstí v Jičíně.

Mléčně zakalený, sladký až polosladký, jemně šumí díky CO₂ z kvašení, je mezistupeň mezi moštem a vínem. Má nízký až střední obsah alkoholu (typicky 1–7 %), je sladký, perlivý a voní po kvasících hroznech. Podává se jen krátce na přelomu léto - podzim, protože vzniká z čerstvě lisovaných hroznů v průběhu fermentace. A po roce je opět tady. Burčák. Ten první je z odrůdy Soreli.
Přijďte okoštovat.
